Пожарната в Кърджали става на един век

Пожарната в Кърджали става на един век | StandartNews.com

Пожарникарите в област Кърджали ще отбележат три празнични събития през септември

Кърджали. Пожарникарите в област Кърджали ще отбележат три празнични събития през септември– 100-годишният юбилей на кърджалийската служба, Седмицата на пожарната безопасност и професионалният празник на служителите на 14 септември, съобщават от ОД на МВР Кърджали.

Стартът на проявите, посветени на тези събития ще бъде на 9 септември с турнир по волейбол и стрелба.
На следващия ден в центъра на града ще бъде организиран парад на пожарна и спасителна техника и демонстрации с нея пред гражданите. Ще бъде подредена изложба на старинно пожарно оборудване, униформи, свързочни средства, използвани в миналото от пожарните служби.

Програмата включва още Ден на отворените врати, кръгла маса на тема „Пожарната на Кърджали в миналото и сега", среща с ветераните и юбилейният концерт

Архивите на българската администрация в Кърджали свидетелстват, че още през 1914 година със заповед на кмета Сава Г. Недялков се разпорежда организация на Пожарна команда. За неин началник е назначен Петър Добрев, а шестимата огнеборци започват с месечна заплата от 40 до 60 лева. Първите противопожарни съоръжения били една ръчна помпа, две бурета и каруца. Година по – късно се отпускат 600 лв. за закупуване на три конски коли за нуждите на пожарната команда. През 1929 г. е доставена и четириколна ръчна пожарна помпа за конски впряг. Дейността на Пожарната команда в града пряко се наблюдавала от кмета и се е издържала от средства на общината. Пет години по –късно през 1934 г. е закупен и първия противопожарен автомобил марка „Форд Магирус". През 1954 г. са организирани и първите обектни противопожарни служби на територията на Оловно-цинковия комбинат и „Горубсо". Технически и двете служби са осигурени с по един противопожарен автомобил, като в службата на "Горубсо" той е открит тип.

От 1959 г. пожарната служба в Кърджали разполага с двуетажна монолитна сграда с два гаража , където е и до днес.
Службата в момента има 8 пожарни автомобила, оборудвани с уреди и съоръжения за действие при пожари, наводнения, катастрофи и други кризисни ситуации, и една автостълба. Денонощните дежурства се осъществяват от четири дежурни смени. Основна дейност е и държавният противопожарен контрол. Важно място заемат работата с учениците, които са организирани в Младежки противопожарни отряди „Млад огнеборец", и развитието и популяризирането на пожароприложния спорт сред обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай