Пожарът в село Брягово на метри от къщите

Пожарът в село Брягово на метри от къщите | StandartNews.com

Лумналият огромен пожар тази сутрин в гората край Хасковсокото село Брягово е буквално на една педя разстояние от последните къщи на населеното място.

Пламъците избухнаха около 6 сутринта в гората в пресечната местност край населеното място. Кметът е подал сигнал на телефон 112. Според пожарникарския шеф на Хасково обаче Николай Вълчев огънят е тръгнал още вечерта.

На място, за да контролира акцията пристигна и шефът на НС" Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Той поиска помощ и от военните.

Въпреки усилията на пожарникарите огънят през деня се разрасна и стигна фронт от около 1100 декара.

По обяд пушекът от горящата нискостеблена растителност и дъбовете в брястовския лес е толкова гъст, че в селото вече трудно се диша.

Заради опасната близост на пожара до населеното място кметът Делчо Митев вдигна на крак хората, които са на щрек и в готовност да се евакуират.

Селският управник мобилизира и местните роми като им раздаде топалки, за да пресрещат огъня. Гаси се и с паленето на насрещен огън.

На място в селото пристигнаха като подкрепление няколко пожарникарски екипа от съседни общини. Комисар Николов изиска и верижни машини от полигона „Корен", както и булдозер от Пловдив, които правят просеки.

Засека причините за пожара все още се изясняват, но със сигурност подпалването не може да е тръгнало в следствие на стрелби на военните от полигона край село Корен, който е в близост до Брягово, тъй като там в момента не се провеждат учения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай