Пожар изпепели читалището в с. Ново Ходжово

Пожар изпепели читалището в с. Ново Ходжово | StandartNews.com

Неправилно боравене с открит огън предизвика пожар в читалището в санданското село Ново Ходжово. Работник към кметството решил да запали съчки, клони и отпадъци в близост до двуетажната сграда в понеделник следобед. Вятърът обаче прехвърлил пламъците и върху постройката. „Звъннаха ми в 16,10 часа, че читалището гори.

Веднага звъннах на телефон 112, две коли на пожарната дойдоха след половин час. Огнеборците се бориха 4-5 часа с огнената стихия. 7-8 цистерни с вода изсипаха, за да спрат пламъците. Изпепелени са покривът и вторият етаж, които рухнаха", разказа кметският наместник Величка Шумантова. Тя уточни, че в културната институция отдавна не имало никаква дейност, в населеното място живеят само 60 души. Сградата е осветена в далечната 1963 година.

В момента на пожара вътре не е имало почти никакво имущество – само стари и счупени пейки и столове, както и празна каса. Книгите преди години били преместени в село Катунци. „Работникът Йордан Даков реши да изчисти района край читалището. Казах му, че времето не е подходящо за огън, но не ме послуша. Не го виня, имало да става. С местните хора се надяваме община Сандански да осигури средства за ремонт на читалището, но ще трябват много пари. Ние няма откъде да ги намерим", каза още селският управник на Ново Ходжово. Тя разкри, че до края на този месец община Сандански щяла да ремонтира покрива на сградата, за да може да си направи кметски кабинет в нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай