Повечето мечки над Белица вече спят зимен сън

Повечето мечки над Белица вече спят зимен сън | StandartNews.com

Благоевград. 2/3 от обитателите на мечия парк над Белица в Рила планина вече спят зимен сън. Тази година четириногите подраниха с дрямката си.

15 от общо 23 мечки са се отдали на дълъг сън.

„Първа заспа Вела, която е рекордьор по продължителен сън - през 2011 година спа непробудно 167 дни. Тази година животните ни изненадха, тъй като доста по-рано изкопаха своите хралупи", заяви отговорникът на екипа от служители в парка за танцуващи мечки Васил Мадолев.

Мечките са добре подготвени за зимния сън, наддали са на килограми, в резултат на което будните мечки са трудноподвижни, каза още Мадолев. Изключение прави най-малкият обитател на парка Монти, който се очаква и тази година да прекара зимата в игри.

Добрата новина за служители и посетители е, че дългоочакваният ремонт на 11-километровия път от Белица до резервата ще бъде направен през пролетта на следващата година. Лошото състояние на шосето през последните 4-5 години отказваше много туристи да стигнат до мечия парк. Заради него броят на гостите на уникалния Център за реадаптация на танцуващи мечки намаля между 2 и 3 пъти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай