Потомка на войводи дари имот за 1 млн.

Потомка на войводи дари имот за 1 млн.  | StandartNews.com

Братът на Мария свирил на цигулката на Левски

По бащина линия съм бунтарка, а по майчина - самарянка. Така представя себе си Мария Жекова, жената, която без капка колебание подари на старозагорци имот в идеалния център на града за над 1 млн. лева.

"Един от синовете на бащата на революционерите Михаил и Георги Жекови - Петър, е баща на моя баща Христо", пояснява бунтарския си корен Мария. Големият брат Михаил, възпитаник на прочутия Цариградски лицей, е един от организаторите на Старозагорското въстание от 1875 г. "Дайте ми кон, пари и оръжие и аз ще съборя турската империя", обичал да казва той. Търговския си нюх наследил от баща си Жеко. Пътувал из страната, чак до Цариград и като Левски подготвял почвата за бъдещото всеобщо въстание срещу поробителя. Фамилният хан в кв. "Акарджа" пък често подслонявал Апостола и други революционери. Нещо повече, Михаил и Васил Левски са учили заедно в първото възрожденско училище в Стара Загора -Светиниколското.

"Малкият Васил Кунчев, който се подготвял в метоха, вземал уроци по цигулка при даскал Атанас Иванов", казва Мария. Още по-любопитното е, че на същата тази цигулка, на която се е учил бъдещият Апостол на свободата, след време ще свири и братът на Мария - Петър. Инструментът бил с прояден гриф и изпокъсани струни, но родителите на Петър и Мария го потегнали. Като изработка на италиански майстори според Петьо и учителите му цигулката наистина била вълшебна. Сега тя е един от най-ценните експонати, свързани с Апостола на свободата, в регионалния исторически музей. Дарението на безценната реликва прави брат й, почетният гражданин на Стара Загора Петър Жеков. Голямото име в майчиния род на Мария безспорно е Теофано Попова. Тя е леля на нейната баба. Големият й син Димитър учил медицина в Швейцария, а малкият завършва лесовъдство в Германия. За огромно нещастие на грижовната им майка тя губи и двамата в разцвета на силите им. Димитър е бил убит от злосторници в Свищов, а Васил - като млад лесничей от бракониери в гората край Велинград. Самата Теофано пък след 29-годишно учителстване из цяла България е уволнена от Старозагорската девическа гимназия, защото заедно със свои колеги протестирала срещу десятъка. Младата пенсионерка, едва на 44, с добро имотно състояние и наследство от покойния си съпруг се отдава изцяло на благотворителна дейност. Основава благодетелното дружество "Добрий самарянин" със сиропиталище и поставя началото на самарянското движение у нас.

Повече от 30 години Теофано събира сиротници от цяла България и се грижи за тях като свои деца. "Тя приема у дома си дори убиеца на малкия и син Васил", разкрива неизвестен факт от живота на Теофано Мария.

Още приживе завещава на сиропиталището почти всичко, което притежава, на стойност повече от 2 млн. лв. - семейния чифлик в с. Малко Кадиево с целия инвентар, фермите с животни и 300 дка ниви и ливади. На земеделското министерство пък дарява 200 хил. лв за учредяване на фонд за издръжка на деца на убити лесовъди и горски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай