Порой наводни приземни етажи и мазета в Симитли

Порой наводни приземни етажи и мазета в Симитли | StandartNews.com

Благоевград. 12 къщи бяха наводнени в град Симитли след поройния дъжд във вторник през нощта. Под вода са останали приземни етажи и мазета, много отводнителни шахти са затлачени от боклуци.

Общината веднага реагира и започна отводняването на сградите още рано сутринта. Улиците се почистват, както и шахтите, за да не образуват реки по уличните настилки. Домовете на хората са отводнени. Кметът на Симитли Апостол Апостолов каза, че нивото на река Струма леко се е повишило, но не е опасно и към момента няма риск от преливане. Специална комисия пък е направила оглед и на свлачището над квартал „Ораново" в града.

Градоначалникът уточни, че то не се е активирало, но остава опасно и затова се следи почти непрекъснато. „Добрата новина е, че от Министерството на регионалното развитие и благоустройството най-после обърнаха внимание на проблема. Поискаха виза за поректиране на опасния участък, за да се заснемат точните му размери и след това да направят задание за проектиране", уточни Апостолов.

Общината прави каквото е по силите й, за да укрепи опасния участък, но не разполага с необходимите средства, за да реши проблема. За целта са необходими между 8 и 10 милиона лева, а целият бюджет на общината е толкова. Надеждата е след няколко месеца проектът да е готов и държавата да осигури нужните финансови средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай