Показват Херакъл от Рациария в нощта на музеите

Показват Херакъл от Рациария в нощта на музеите | StandartNews.com

Видин. В европейската нощ на музеите във Видин вадят от дълбоко прикритие едно от най-добрите произведения на античното изкуство по нашите земи – Херакъл от Рациария, съобщиха от историческия музей в града.

В него божеството – един от любимите герои на древността, е отстъпило място на обикновения човешки образ. Херакъл е изобразен седнал след изнурителен труд – почиващ си, но мислещ. Пластиката е открита в турската махала на село Арчар през 1955 година. Престояла е под земните и пластове цели 18 века от времето, когато по същите земи е процъфтявал античният град Рациария.

Съществуват само два известни екземпляра на Херакъл в този образ. Единият се намира в Парижката национална библиотека, а вторият – във видинския музей. Последно Херакъл е показван на изложба през 1990 година. На 1 януари 1991 година статуетката изчезва от музея. Открита е случайно по немска телевизия, която разказвала за живота на бизнесмен от Бавария, страстен колекционер. Историци от Видин забелязали статуетката и алармирали българските власти. След дълги преговори Херакъл е върнат във Видин. За сигурността му обаче са взети най-строги мерки.

Заедно с Херакъл ще бъде показана и глава на млад мъж, за която се предполага, че е на император Константин Втори.

В събота два музея ще отворят широко врати за видинчани – „Конака", където се намира отделът за археология и крепостта „баба Вида". Те могат да бъдат разглеждани безплатно до полунощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай