Показаха знака на публичния дом в Римските терми

Показаха знака на публичния дом в Римските терми | StandartNews.com

Варна. Камък с еротична рисунка е знакът на публичния дом в Римските терми. Находката е още от разкопките на древните бани във Варна, които са четвърти по големина в Европа, но вече е подредена в откритата обновена експозиция в Археологическия музей, посветена на стария град Одесос. Рисунката изобразява огромен фалос с още два по-малки, които принадлежат на един и същи мъж. Фалосът е и древен символ на плодороето, припомниха историците. На друг камък пък има надпис с реклама за добрите сексуални умения на една от платените жрици на любовта в публичния дом.Във всички големи терми е имало публичен дом, салон за масажи, бръснарница и други екстри, обясни шефът на музея проф.д-р Валентин Плетньов. Изложени са и фонтаните водоскоци като делфини, които красели писоарите в термите.

Експозицията, представяща красотата и нравите на древния Одесос от I-III в., е дело на екип от отдел"Античност" и е разположена в обновена зала с ефектно осветление, което струва не по-малко от 20 хиляди лева.

Според археолозите градът е бил с пищни сгради, в които са се преплитали дорийски, йонийски и коринтски архитектурни елементи. В експозицията присъстват фронтон на храм, детайл от театъра на Одесос, варовиков
граничен камък, който е разделял града от провинция Тракия с днешен Балчик. Експозицията дава и богата информация за канализацията в града, като са представени тръби от водопроводна и отоплителна система. Готов е списъкът на сградите-паметници на архитектурата и културата във Варна, каза при откриването на експозицията кметът Иван Портних. По думите му са описани близо 600 обекта. Списъкът е представен в министерството на културата. Очаква се той да бъде одобрен в началото на следващата година, след което общината ще изиска от собствениците на сградите да ги ремонтират и оправят, посочи кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай