Подредиха книги и снимки за Илинден

Подредиха книги и снимки за Илинден | StandartNews.com

Благоевград. Народно читалище „Никола Вапцаров 1866" и Македонски научен институт в Благоевград представиха изложба, посветена на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание. Експозицията е в централна читалищната библиотека, може да бъде разгледана в продължение на 1 седмица.

Жителите и гостите на Благоевград имат възможност да се запознаят със 72 книги, 4 списания и 5 табла с фотоси на участниците във въстанието. Сред изложените библиотечни единици впечатление правят "Илюстрация Илинден" – издание на Илинденската организация, албум "Алманах Македония", който описва точната статистика за жертвите и погромите след въстанието, "Мемоари на вътрешната организация" от 1904 г., "Спомени от революционната дейност в Серския окръг" с автор Лазар Томов, както и "Материали за историята на македонско освободителното движение" в два тома от проф. Любомир Милетич.

След откриването на изложбата възпитаниците на класа по актьорско майсторство при Обединен детски комплекс поднесоха цветя пред паметника на Гоце Делчев и изнесоха тържествен рецитал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай