Пловдив спечели делото за 30-милионния заем

Пловдив спечели делото за 30-милионния заем | StandartNews.com

Пловдив. Община Пловдив спечели пред Върховния административен съд делото за 30-милионния заем. Магистратите потвърдиха определението на Административния съд в Пловдив, че областният управител Венцислав Каймаканов не е компетентен да сезира съда, след като два пъти връща решението на Общинския съвет по различни предлози и старейшините го прегласуваха, съобщи gustonews.bg.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Оспорваното и пред Административния съд в Пловдив решение на местния парламент касае поемането на дългосрочен общински дълг в размер до 14 200 000 евро от Европейската банка за възстановяване и развитие за финансирането на проекти за възстановяване на пътната инфраструктура на Община Пловдив.

Със заема ще се финансират основния ремонт на бул. "Руски" в участъка от кръстовището на Централна гара до бул. "Шести септември", основния ремонт и разширение на бул. "Коматевско шосе" в обхвата на Община Пловдив от ул. "Александър Стамболийски" до входа на кв. Коматево, реконструкцията на бул. "Шести септември" в участъка от мост "Адата" до бул. "Цариградско шосе" в Пловдив и изграждането на бул. "Северен" (Северна тангента) от мост "Адата" до бул. "Карловско шосе".

През септември областният управител Венцислав Каймаканов спря изпълнението на решението с мотиви за процедурни пропуски. Според юристите на областната управа не са спазени и изискванията за оповестяване на публичен дебат, за становище по въпроса в постоянните общински комисии и провеждане на процедура по ЗОП за избор на банка - кредитор.

Според адвокатът на Общината Евелина Божикова Законът за обществени поръчки не важи за организации като Европейската банка за възстановяване и развитие, от която местната администрация иска да тегли заема, съобщи Дарик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай