Планинари празнуват 90-гoдишен юбилей

Планинари празнуват 90-гoдишен юбилей | StandartNews.com

90-годишен юбилей отбелязва Туристическо дружество „Пирин" в Разлог. По повод на празника се проведе концерт на централния площад в града, там е подредена и изложба. Тази година честването съвпадна с традиционната среща-събор на туристите-ветерани от цялата страна. Близо 400 души от Благоевград, Пловдив, Червен бряг, Горна Оряховица, Самоков, Петрич, Гоце Делчев, Разлог, Банско и други населени места изпяха известни и обичани планинарски и български песни.

Членовете на дружеството и присъстващите бяха поздравени от кмета на общината Красимир Герчев и от председателя на ТД „Пирин" - Васил Михайлов, който връчи на градоначалника плакет за 90-годишния юбилей. Кметът пожела на всички крепко здраве, успех и сили за нови върхове.

Туристическото дружество се сформира на 7 април 1926 година в местността Изворо от 21 любители на природата. Първият му председател е Борис Максимов. Учредителите, в по-голямата си част, не са били местни жители. Но полагат основите на днешната туристическа организация, чиято първа цел е опазването на околната среда. Планинарите помагат за опазването на природните забележителности и географско-историческите места в района. През годините се появява и Клуб по алпинизъм към дружеството, което се превръща в основа на Планинската спасителна служба.

Днес ТД „Пирин" има стотици членове, разпределени в Мъжки туристически клуб „Погледец", Женски туристически клуб "Планинарка" и Клуб на туристите-ветерани. Дружеството се развива през годините и е все по-желано и привлекателно за хора от всякакви възрасти. Това гарантира бъдещото развитие на туризма в Разложкия регион, който с еднаква сила през всички сезони на годината е привлекателен и търсен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай