Пламна гора в Кюстендилско

Пламна гора в Кюстендилско | StandartNews.com

Кюстендил. Голям пожар лумна в труднодостъпната местност Златанов дол край село Боровец, Кюстендилско, предаде БГНЕС. Пламъците са забелязани около 15 часа. Според местните горят 40 декара борова гора. Кметът на селото Велко Христов е отишъл на мястото, за да помага в гасенето, той е стигнал до там с моторетката си.

"Опитах да гася и локализирам, уведомени са горското, пожарната, заместник-кметът на Кочериново, връщам се за помощ в селото", каза пред БГНЕС Христов.

Около 16 часа на мястото на пожара е изпратен противопожарен автомобил. Той не е успял да стигне до дерето, от където са тръгнали пламъците. Малко след 16, 30 огънят се разпрострял чак до билото. Силният вятър, който духа спомага за разразтването на пламъците, твърдят очевидци.

Около 16 часа на мястото на пожара е изпратен противопожарен автомобил. Той не е успял да стигне до дерето, от където са тръгнали пламъците. След 16, 30 огънят се разпрострял чак до билото. Силният вятър, който духа спомага за разразтването на пламъците, съобщават очевидци. Димът от огъня може да се види чак от ГП Е-79 след изхода на Благоевград в посока Дупница. Служители на ДГС Дупница и поделенията в Кочериново гасят на място.

Повече за метеорологичната обстановка четете тук.

Малко след 16.45 часа доброволци са се отправили към пожара, за да помагат в гасенето. Направен е импровизиран щаб, в който се намира директорът на ДГС Дупница инж. Атанас Диманков. Щабът е разположен на разклона за селата Драгодан и Боровец. "Гори 40-годишна борова култура, площта все още не е ясна, но ще се справим, обясни инж. Диманков.

В пламналата борова гора се очакват и служителите на РУП-Рила, за да установят причините за възникване на пожара. Най-вероятно извършителят е пастир, твърдят местните. На два километра от пожара минава далекопроводът за Гърция, уточнява БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай