Петрич ще има Общ устройствен план

Петрич ще има Общ устройствен план | StandartNews.com

Наследеното от предходното общинско управление на Петрич задание за Общ устройствен план не е било одобрено за съгласуване от институциите по компетентност заради неточности. В него имало непълни данни, не били включени всички зони за въздействие, липсвали основни графични материали. В първоначалния си вариант то се отнасяло само за град Петрич и село Ръждак.

„Поради тези причини направеното искане преди години за финансиране към тогавашното Министерство на инвестиционното проектиране не е било одобрено. Други български общини обаче са успели да се възползват от този момент и затова имат конкретни резултати", уточни заместник-кметът по строителството Минка Салагьорова. В случай, че не беше даден толеранс до 2019 година на закъсалите общини, каквато е и Петрич, то на тяхна територия щяха да се блокират всички инвестиционни намерения на физически и юридически лица до излизането на Общия устройствен план.

Сега общината успя в кратки срокове да направи необходимите допълнения по Закона за устройство на териториите и да актуализира съгласно нормативите заданието за изготвяне на Общ устройствен план. Включени са всички села, горският и поземлен фонд на общината, приложени са и необходимите графични материали. Документът е със стратегическо значение, защото е базата за съгласуване след 01.01.2019 г. на всички Подробни устройствени планове. Само при наличието на Общ устройствен план общината ще може да подготвя и кандидатства с проекти по европейските програми за финансиране. Със свое решение общинските съветници одобриха новото задание и дадоха съгласие за изработването на проект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай