Пестят от материали за саниране

Пестят от материали за саниране | StandartNews.com

Добрич. Да се формират култура и знания в областта на енергийната ефективност. До този извод са стигнали участниците в Общото събрание на общинската мрежа "Енергийна ефективност", провело се в края на миналата седмица, в което участие взе и кметът на Добрич Детелина Николова - член и на УС на мрежата.

"От направените отчети и приемането на план за работа през настоящата година и бюджет, с колегите решихме да учредим два сертификата - А - за специалисти квалифицирани за упражняване на енергийно ефективни мерки или т. нар. енергиен мениджър в общините и сертификат Б - за община с постижения в областта на енергийната ефективност. Опитът и изводите на всички колеги показа, че културата е ниска в областта на енергийната ефективност, както и това, че масово фирми и граждани спестяват при санирането на сгради, което води до т. нар. блокиращ ефект. На практика мерките, които се предприемат не водят до спестяване на енергия. Друг сериозен момент, който отчетохме е, че общините нямат нормативна база, за да спират некачествено изпълнение на такива мероприятия и да осъществяват контрол", каза Николова.

Тя добави, че у нас масово се санират сгради с фибран с дебелина 6 см, докато според промените в резолюция на ЕК това трябва да се прави с фибран 10 см. Николова изрази опасения и за това, че страната ни ще загуби европейски средства от предоставените за енергийно обновяване на българските домове. От стартирането на процеса общо 18 заявления от етажни собствености има подадени в Добрич, като най-старото заявление е от 2.07.2012 г., но до момента още не е започнала работа по нито едно от заявленията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай