Перник ще строи общински жилища

Перник ще строи общински жилища | StandartNews.com

Община Перник планира изграждането на нови общински жилища. Намерението е заложено в проекта на Стратегия за управление на общинската собственост за периода 2016-2019 година. Към края на миналата година жилищния фонд на община Перник включва 673 апартамента и 17 къщи. Повечето общински жилища са построени преди повече от 30 години. Те са стари и амортизирани, а постъпленията от наеми са недостатъчни за поддръжка на жилищния фонд, се посочва в аналитичната част на документа, който беше подложен на обществено обсъждане. Като основен приоритет в него е заложена модернизация на общинския жилищен фонд.

Един от начините за това общинската управа смята да осъществи чрез учредяване на право на строеж срещу нови жилища. Предвижда се и да се приеме методика за актуализация на наемите като се съобразят с цените на свободния пазар и доходите на семейството. Общината е с намерение да се освободи от амортизираните жилища като ги предложи за продажба, а старите къщи ще бъдат съборени и терените - разчистени.

Администрацията ще прави и паспортен регистър на общинския жилищен фонд с подробно описание на местонахождението, вида, конструкцията, година на построяване, архитектурна и строителна документация.

Към края на м.г. актовете на общинска собственост на територията на общината са 10 714. От тях 9853 са недвижими имоти частна общинска собственост, а публичните са 861. Това обаче не са окончателните цифри, тъй като и в момента тече процес на проучване и актуване на имоти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай