Перник се бори за допълнителна държавна субсидия

Перник се бори за допълнителна държавна субсидия | StandartNews.com

Допълнителна субсидия от републиканския бюджет за погасяване на отпуснатите в оздравителния период временни безлихвени заеми ще поиска Община Перник, съобщи зам. кметът Владислав Караилиев на публично обсъждане на проекта за оздравителен план. Заради натрупан огромен дълг и недостатъчните собствени приходи, Перник е сред общините, които трябва да стартират задължителни финансово оздравителни процедури.

Допълнителната субсидия ще бъде на стойност 15.2 млн. лв. и може да бъде поискана през четвъртото тримесечие на 2018 година, ако са налице трайна тенденция за намаление на просрочените задължения, положително бюджетно салдо за отчетния период, устойчиво нарастване и повишена събираемост на собствените приходи и намаление на административните разходи. Допълнителната субсидия е добавена към проекта за оздравителен план в хода на съгласуването му с Министерството на финансите, уточни Караилиев.

Предложените в проекта за оздравителен план мерки няма да бъдат за сметка на занижено качество или количество на предлаганите публични услуги, увериха от общината. Целта е по-добра събираемост на приходите, а оптимизацията на разходите да е за сметка на неефективни дейности, без драстично да се влияе върху качеството на живот. За разплащане на просрочени задължения, в плана е заложено по време на оздравителния период да бъдат поискани два безлихвени временни заеми с общ размер от 20 млн. лв. Първият от тях – на стойност 16 млн. лева, ще бъде поискан още тази година. През 2017 г. ще бъдат поискани още 4 млн. лв. За тригодишния срок за изпълнение на оздравинтелната програма се очаква да се спестят 10.225 млн лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай