Пенсионери и младежи срещат Еньовден в Перник

Пенсионери и младежи срещат Еньовден в Перник | StandartNews.com

Пети регионален фестивал "Еньовден" на любителското творчество на възрастните хора от Югозападна България ще се състои в петък в местността "Ладовица" в Перник. В проявата ще се включат 45 групи и индивидуални изпълнители. Участниците са 512 певци, танцьори, разказвачи и инструменталисти. Най-възрастният сред тях е 88-годишният колоритен гайдар Стоян Танев от пернишкото село Драгичево. С 50 участника като ансамбъл с оркестър, певици и танцьори се представя пернишкото село Кладница.

Проявата е свързана с Еньовденската обредност. Рано сутринта пенсионери ще наберат билки, ще вържат китки за здраве, ще изплетат венец, през който всеки ще се промушва за здраве.

Освен представители на читалища и пенсионерски клубове във фестивала за първи път ще се включат и групи извън региона на Югозападна България. На пернишка сцена ще дебютират гайдари от монтанското село Стубел. Ще има представители от пет области, 16 общини, 31 народни читалища 13 клуба и едно сдружение.

Проявата се организира от НЧ „ Искра -1960 г.", с финансовата подкрепа на Община Перник, кметство „Изток" и Пенсионерски клуб „Ален мак". Идеята е започналият като празник за Еньовден регионален фестивал на любителското творчество на възрастните хора да стане национален преглед. Надяваме се това да е първа стъпка към разрастване на фестивала в национален мащаб, коментира Иванка Илиева - секретар на народно читалище "Искра 1960", което е организатор на проявата. По думите й културното събитие започнало като тържество, после станало преглед, вече е регионален фестивал.

Вечерта на празника годишната си продукция под наслов „Еньовден" ще представи на открито Детско юношески фолклорен ансамбъл „Чудно оро" към общински младежки дом в Перник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай