Пчеларите от Североизточна България с добри добиви

Пчеларите от Североизточна България с добри добиви | StandartNews.com

Добрич. Тази година е била добра за пчеларите от Североизточна България, заяви пред журналисти Янко Янков - зам.-председател на Съюза на българските пчелари. Той добави, че в региона стопаните са извадили два пъти повече акациев мед, чиято цена за килограм на дребно е 11-12 лв., а на едро се изкупува за около 5 лв., каза още Янков.

Средно добивът от пчелно семейство на акациев мед е бил тази пролет 20-25 кг, докато миналата година пчеларите са вадили едва по 10-12 кг. Средният добив на мед в Североизточна България е от порядъка на 35-40 кг на семейство при полифлорния мед, каза още Янков. Пчеларят добави, че цената на килограм полифлорен мед на дребно е 8 лв., а на едро търговците го изкупуват за 4.20-4.30 лв./кг.

Янков алармира, че според последните данни на пчеларския съюз у нас пчелните семейства са намалели наполовина, като добави, че с толкова са намалели и пчеларите. Стопанинът изрази надеждата на бранша, че от средствата за земеделие през следващия планов период - 2 млрд. лв., поне 2 % ще бъдат отделени за пчеларство.

"Това е около 30-35 млн. лв., които на първо време ще удовлетворят сектора" - каза Янков. 

В петък за пети път в Добрич ще се проведе фестивал на меда, който ще продължи пет дни. В рамките на феста се очаква своите пчелни продукти да предлагат директно на клиенти производители от Добрич, Варна, Русе, Разград и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай