Пчелари от Кърджалийско настояват за по-високи субсидии

Пчелари от Кърджалийско настояват за по-високи субсидии | StandartNews.com

Казват, че през 2015 ще търпят загуби от 20-30 на сто

Пчеларите от Източните Родопи настояват да получават субсидии като останалите стопаните на животни. „Както овцевъдите, говедовъдите се субсидират за глава животно, така при нас трябва да бъде на брой пчелно семейство", коментира Станимир Бонев.

Според него 2015г. няма да е благоприятна, защото пчеларите търпят загуби от 20-30 % на пчелни семейства. Той се оплака, че вече 30 на сто от неговите пчелни семейства са загинали. Основната причина са неблагоприятните климатични условия.„Всичко това предполага появата на вароатозата по пчелите, предизвикана от вид кърлежи заради, които пчелите рязко отслабват", обяснява пчеларят от Кърджали.

Според Неделчо Димитров, пчелар от 40 години, сериозно са пострадали пчелари в района на Кирковско. По думите му годината закъснява.

Пчелините на пчеларска ферма "Боневи" се намират в Източните Родопи. В околностите на градовете Кърджали, Момчилград и Джебел са разположени 240 кошера. Фермата разполага с модерна база и висококвалифициран персонал, който се грижи за високото качество на пчелните продукти вече 20 години.

Пчелните семейства са сертифицирани като биологични и са в период на преход.А продукти, които се произвеждат след този период, притежават съответния сертификат за органичен произход.
„Произведеното от нас е с доказана марка за региона, тъй като хората откриват високо качество на нашите продукти", споделя Станимир Бонев.

Той е второ поколение пчелар, занимава се с пчеларство от 20 години, а семейната ферма е от 30 г. Медът, който е сертифициран е биологичен и полифлорен. Годишно фирма „Боневи"добива 4-5 т на, половината се реализира в страните от Западна Европа, останалата част в България.

Производителите на пчелен мед от Кърджалийско смятат, че на този етап те получава само средства по програма Де минимис, както другите стопани на животни в страната, което ги поставя в неравностойно положение.
Досега Станимир Бонев се е възползвал само от програма „Млад фермер". Той и негови колеги казват, че след протестите на българските пчелари през май и юни т. г. ще имат само по 5-6 лв., което е недостатъчно.
Те подкрепят искането за увеличаване на субсидията на кошер и забраната за пръскане на селскостопански отрови през деня. Заради зачестилите кражби настояват за криминализиране на кражбата на кошери.

„ Ако един пчелар желае да получи субсидия, най-напред трябва да се регистрира като земеделски производител, след това да плати осигуровки в размер на няколкостотин лв. годишно, за да получи субсидия , която понякога е по –малка от внесена сума. Това спира хората и е една от причините част от производителите на мед в страната да бъдат в сивия сектор. Това спира и желаещите да кандидатстват по програми", смятат пчелари от региона на Крумовградско.
Пчеларят Неделчо Димитров обяснява, че голямата бумащина при кандидатстване по европейските програми често спира хората да кандидатстват.

„Но от тази година се наблюдава засилен интерес.Познавам поне 10 –на души, които подготвят документи по схема „Млад фермер", допълва Димитров. Той има 250 кошера и 800 оплодни сандъчета.

Станимир Бонев членува в Пчеларско дружество „Акация" Кърджали. То има над 80-годишна история. От 1933 г. в областта има организи­рано пчеларско дви­жение. В него в момента членуват към 100 пчелари от Кър­джали и региона. Дружеството има международни кон­такти с дружества в Турция, Гърция, Сърбия и Франция. В Кърджали са гостували светила в световното пчеларс­тво. Производители на мед от Източните Родопи редовно участват в националните изложения. През 2013 г. пчеларска ферма от Кърджали стана №1 в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай