Пазят с хеликоптер общински гори

Пазят с хеликоптер общински гори | StandartNews.com

Стара Загора. Старозагорската община възнамерява да закупи безпилотен хеликоптер за опазване на общинските гори от пожари и бракониерското им унищожаване. Това съобщи кметът Живко Тодоров на работна среща с представители на контролните органи и неправителствени организации, на която бяха дискутирани мерките за борба срещу незаконната сеч.

Наблюденията показвали, че в последните години умишлените горски пожари и бракониерската сеч вървят ръка за ръка. Общинарите стигнали до извода, че само с по-модерен и по-ефикасен контрол може да се опазят над 52-те хиляди дка. общинска гора. Така се родила идеята за безпилотните хеликоптери, които се използвали в много европейски страни в битката с горските пожари.

„Закупуването им няма да бъде от общинския бюджет, в момента разработване проектното предложение, за да кандидатстване за финансиране с европейски средства, има точна такава мярка за превенция срещу горски пожари", посочи ресорният зам.-кмет Йордан Николов. В проекта щяло да бъде включено и изграждане на противопожарна кула в района на горския парк „Карасиврия" и Аазмото и горски път в района на с. Люляк. Въпросните безпилотни хеликоптери били два типа – на батерии и с гориво, и с едно зареждане можели да изминат 20 км пробег. Те били оборудвани с модерна видеоапаратура и на разстояние от 7 км можели да предават онлайн данни за възникнали пожари, незаконна сеч или други произшествия в наблюдавания район. Общинарите щели да настояват за закупуване по един хеликоптер от двата типа, за да могат да комбинират наблюдението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай