Пазарджик кандидатства за 40 хиляди лева за разкопки

Пазарджик кандидатства за 40 хиляди лева за разкопки | StandartNews.com

Пазарджик. Археолозите, община Пазарджик и музейните служители очакват до края на следващата седмица да бъде сключен договор за отпускане на средства за продължаване на разкопките в най-древния град в Европа-на селищната могила край Юнаците. Това съобщи директорът на Регионалния исторически музей Борис Хаджийски.

По принцип има рамков договор между общината и Министерството на културата за периода 2012-2014 година, според който държавното ведомство трябва да отпуска на сезон по 30 хиляди лева за разкопките на уникалния обект. През миналото лято обаче -и по-точно-през месец юли -са дошли едва 20 хиляди лева, затова сега ръководството на музея е поискало като компенсация сумата да бъде от 40 хиляди лева, като предложението за договора и сумата е солидно мотивирано предвид важността на находището. Нека припомним, че дори гръцките археолози, които копаеха редом с екипа на доц. д-р Явор Бояджиев признаха след намирането на скелет, тотемни знаци, малки корабчета и древни хладилници, че става дума за цивилизация на над 6000 години, което означава, че тук е имало общество, много по-древно от Микена. При благоприятен изход-подписване на договор с културното министерство и превеждане на парите, въпреки закъснението, разкопки ще има и отново ще са дело на екипа на доц. Бояджиев.

Новото е, че ръководството на пазарджишкия музей е успяло да привлече доброволци под егидата на Българско наследство, които са чужденци и работят в различни обекти из цяла България, но са готови да се включат в разкопките край Юнаците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай