Паяците и скобите в София са незаконни

Паяците и скобите в София са незаконни | StandartNews.com

И живеещите по настоящ адрес в центъра ще паркират евтино

Живеещите по настоящ адрес в центъра на София също имат право на преференциално паркиране пред домовете си. Това постанови Административния съд в София. В момента винетки за 100 лв. на година в зелената зона и 150 лв. в синята могат да купуват само хората с постоянен адрес в центъра на столицата - адреса, изписан на личната им карта. Съдът обаче обяви за нищожна тази разпоредба в наредбата за организация на движението в столицата, защото ощетява част от гражданите, които действително живеят в платените зони за паркиране. Наредбата бе атакувана от областния управител на София Росен Малинов.

Съдът е оспорил също така вдигането с паяци и поставянето на скоби на неправилно паркирани автомобили от Центъра за градска мобилност. Според магистратите търговското дружество няма право на това, както и да събира глоби. Според Закона за движение по пътищата стопанисването на пътната инфраструктура трябва да се извършва единствено от общински предприятия.

"Ще обжалваме решението пред ВАС", посочиха общински съветници от ГЕРБ. До произнасянето на последната инстанция обаче паяците и скобите остават. Според общинския съветник от ГЕРБ Зафир Зарков съдебното решение няма правни последици и поради причината, че засяга наредба, която изобщо не е влизала в сила. "Ние работим по старата наредба от 2012 г., която е съдебно стабилна", обясни Зарков. В нея обаче атакуваните текстове са същите. "Затова ще започнем консултации за евентуални корекции", посочи Зарков. Столична община ще направи анализ как ще се отрази на паркирането в центъра на София включването и на хората с настоящ адрес, сред които са и наемателите.

"Столичаните, които са купили годишни винетки, да са спокойни, за тях няма да има промяна", коментираха общинари. Общинският съвет ще умува също дали да преобразува търговското дружество "Център за градска мобилност" в общинско предприятие. От месец обаче промяна в Закона за обществените поръчки позволява на държавата и общините да възлагат без конкурс дейности на търговски дружества, в които имат 100% собственост. "Ще настояваме обаче средствата, които ЦГМ събира от платено паркиране и от глоби, да отиват по специална сметка и да се разходват само за поддържане на инфраструктурата", посочи Милка Христова от БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай