Първият завърнал се в страната щъркел „кацна” в герб

Първият завърнал се в страната щъркел „кацна” в герб | StandartNews.com

Благоевград. Жителите на санданското село Струма отдадоха дължимото на първия щъркел, който се завърна тази година у нас. Птицата „кацна" в герба на селището, а решението бе взето единодушно от местните хора. „Все още мислим как да го кръстим, ще обявя конкурс за името му. Важното е, че сме го изобразили и върху знамето на селото ни. То е бяло на цвят, а в герба са щъркелът, кацнал върху къща, както и няколко зеленчуци, тъй като основното ни препитание е земеделието. Птицата е символ на пролетта, на чистотата, на светлината, на топлината, на берекета", заяви кметицата на Струма Величка Каталска.

Щъркелът се прибрал в селото още на 7 февруари, никога не е идвал толкова рано. Други години първата птица, предвестник на пролетта, кацала у нас между 10 и 20 февруари. Любимото хвъркато на жителите на Струма веднага започнало да поправя гнездото върху тополата, на метри от селския стадион. Вече е приготвил семейния дом и чака своята нежна половинка. „Всяка година чистим клоните на тополата, за да не пречат на птиците. Направихме заедно с енергото гнезда върху стълбове, но те си харесват гнездото в дървото.

Първият щъркел е радост за най-малките, децата са все край тополата. А ние, възрастните, се надяваме на здрава и благодатна година", казва Каталска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай