Панайотова откри изложба в Кърджали

Панайотова откри изложба в Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. Евродепутатът Моника Панайотова откри в РИМ Кърджали изложба под надслов „Св.св. Кирил и Методий и държавата на духа". Проявата се организира със съдействие на Института за литература при БАН и Националната библиотека и е част от честванията по повод 1150 години от Моравската мисия на Светите братя. Експозицията предизвика силен интерес сред кърджалийци, след посетителите в музея имаше туристи от страната и семейство пътешественици от Китай. „Българската азбука е азбуката на разширяването на европейската общност. Изложбата имаше голям успех в Европейския парламент и в Европейската комисия в Брюксел. От 2007г., когато България се присъедини към ЕС, българската азбука стана третата официална азбука в европейската общност наравно с латинската и гръцката, което даде възможност повече хора да се докоснат до нашата богата култура и идентичност", заяви Моника Панайотова. На официалното откриване на експозицията присъства и народният представител Цвета Караянчева.

Изложбата се осъществява по идея и с финансовата подкрепа на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет", лауреат на наградата Европейски гражданин на 2013гг, неин автор е проф.Пламен Павлов. „България е направила своя цивилизован избор още в 864 г. и се е приобщила към европейската цивилизация. Това, което правят светите братя Кирил и Методий реално ражда не само третия класически език на Средновековието - старобългарския, а и третата култура-православната християнска култура. Дори, когато България е изпитвала тежки периоди и е била по робство, когато не е съществувала на политическата карта, е продължавала да съществува българската държава на духа и тя е гаранция за нашето съвремие и нашето бъдеще", каза проф. Павлов.

Той подчерта, че трябва да се съхранява това богатство, което е важно не само за самите нас, но за цялата европейска цивилизация. Известният историк обясни, че се е опитал да представи синтезирано фактите и те да казват историческата истина без да „страдат" от излишно патриотарство. Изложбата „Св.св. Кирил и Методий и държавата на духа" продължи с културно събитие в три части - класическа музика в изпълнение на две цигулки и пиано от трио в състав Цанка Филипова, Елица Стоянова и Андрей Велков, представяне на романа „Забравената песен" от младата авторка от Кърджали Неа Станд и фолклорен концерт на народен хор и оркестър при Ансамбъл „Гоце Делчев" - София. С празничната проява бяха открити Дните на Кърджали по случай празника на града -21 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай