Пълни галерии в Нощта на музеите

Балонът във Военноисторическия музей в София излетя след 2 часа неуспешни опити

Пълни галерии в Нощта на музеите | StandartNews.com

София. Галериите в по-големите градове у нас се пукаха по шевовете в събота вечер, когато България се включи за десети път в Европейската нощ на музеите. Само в София през арт пространствата минаха около 150 хиляди души. Традиционно най-посещавани бяха Националната художествена галерия, НИМ и Археологическият музей.

След два часа неуспешни опити балонът в Националния военноисторически музей полетя в небето. Атракцията привлече стотици хора, но само трима желаещи се издигнаха на 10 метра височина.

В Градската галерия пък нощта премина с музика и оригами. До сградата беше опъната цяла хартиената улица, на която можеха да се видят японските техники.

Общо над 4400 посетители се активизираха пък в Стара Загора. Толкова разгледаха Регионалния исторически музей, неолитните жилища и музея на религиите. Точно там е реализиран мащабен проект - изложба на американския художник с български корени Йонко Стоянов. "Много американски учени смятат, че българската култура е дала тласък на европейската цивилизация и едно от тези доказателства са неолитните жилища в Стара Загора, които са на повече от 8 хил. години", обясни Йонко.

За десети пореден път и Регионалният исторически музей в Кърджали участва в акцията. Стотици граждани разглеждаха до полунощ над 400 хиляди експоната от фонда, сред които ценни артефакти от хилядолетната история на Източните Родопи. Вечерта започна с концерт в двора на сградата, една от най-красивите и емблематични в Кърджали. Барокова музика, класически изпълнения, литературно четене и фолклорни ритми със Софийският народен хор и оркестър "Гоце Делчев" продължиха 4 часа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай