Озеленяват Бургас за 30 млн. лв.

Озеленяват Бургас за 30 млн. лв. | StandartNews.com

Бургас. 30 000 000 лв. ще даде община Бургас за озеленяване на крайморския град в изборната 2015-та година. Това обявиха от общината през седмицата, като поясниха, че това е обществена поръчка за "целогодишно поддържане и почистване на съществуващите озеленени площи и изграждане на нови зелени площи" за срок от четири години, предаде БГНЕС.

Средствата са за сметка на общинския бюджет, а изборът на изпълнител по шестте обособени позиции на обществената поръчка, ще е на база икономически "най-изгодна" оферта. Срокът за кандидатстване е 19 февруари 2015 г.

Най-много средства – 6 млн.лв. с ДДС общината предлага за озеленяването на район "Зора", в който влиза ж.к. Лазур и "Приморския парк". По близо 5 млн. лв. ще отидат за район "Възраждане", в който влиза ж.к. "Меден рудник", район "Изгрев", в който влизат ж.к. "Зорница" и кв. "Сарафово", район "Освобождение", в който влиза ж.к. "Славейков", район "Приморие", в който влиза Централната градска част и кв. "Крайморие". Над 3,5 млн. лв. са предвидени за район "Долно Езерово", в който влизат кв. Победа, кв. Акациите, град Българово, както и остров "Света Анастасия".

На фона на около 7,5 млн.лв., които годишно общината, начело с кмета Димитър Николов, ще дава за озеленяване на крайморския град, почти символична изглежда сумата от 48 000 лв., които местната администрация е заделила за букети, кошници с цветя и аранжировка на общински кабинети и зали само за настоящата година. Това става ясно от друга обществена поръчка, която общината е обявила в първата работна седмица на 2015 г.

На фона на планираните сериозни харчове за озеленяване и букети, в края на 2014 г., Народното събрание прие бюджетът на община Бургас за 2015 г. да е размер на 67,5 млн. лв. Бургас е на четвърто място по размер на отпуснатите от държавата средства. Пълният бюджет на общината за тази година, заедно със собствените средства от данъци и такси, както и от еврофондовете, се планира да достигне до около 310 млн. лв.

Одит на проекта за интегриран градски транспорт на град Бургас стана една от причините за временно замразяване на европейските плащания за България от Европейската комисия по Оперативна програма "Регионално развитие" през лятото на 2014 г. След платената от България глоба в размер на 133 млн.лв., очаква се ЕК да възстанови плащанията по ОПРР в близките седмици.

Ръководената от заместник-председателя на ГЕРБ община бе сред местните администрации, които се оказаха с най-големи влогове във фалирата КТБ. След затварянето на банката се оказа, че община Бургас е имала 20 млн.лв. на влог в КТБ. С помощта на държавата, общината успя да възстанови част преди два месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай