Овладяха „теч" на амоняк в Загорка

Овладяха „теч" на амоняк в Загорка | StandartNews.com

Стара Загора. Инцидент с опасни химически вещества – изтичане на амоняк в старозагорската пивоварна, бе разигран в сряда в тренировъчно учение на частите на Единната спасителна система.

Малко преди обяд дежурен оператор от спомагателно производство на дружеството подава сигнал за обгазяване – изтекъл е амоняк Веднага е задействана алармената система, спират работа компресорите, операторът прави проверка на причината за спиране и решава да приведе в действие аварийния план. Пуска се дренчерна система за оросяване на стените на компресорното отделение. Задейства се локалната автоматична системата за оповестяване и всички хора, намиращи се на територията на пивоварната, се събират на евакуационния пункт.

Така започна това първо по рода си учение, в което бе проверена готовността на оперативния щаб и едно от рисковите предприятие да действат при подобни инциденти.

Тренировъчната симулация продължи общо 24 мин., като в нея участваха 128 души, - служители на пивоварната, представители на общински щаб за действие при бедствия и аварии, регионалната здравна инспекция, пожарната, воини Втора Тунджанска механизирана бригада. Според оценката на експертите всички са действали организирано, точно, без паника, в съответствие с добрата практика за защита на персонала в пивоварната и населението в квартала и града.

„За първи път от много години насам община Стара Загора инициира симулация от такъв мащаб под патронажа на кмета и се радваме, че се е спряла именно на нас като партньор в тази дейност, за да покажем добрите си практики, установени през годините. Самите ние редовно организираме симулации от подобен тип, за да проверяваме готовността и тренираме нашите служители. Надяваме се да сме положителен пример и за други компании, коментираха от ръководството на компанията след края на учението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай