Отварят парк "Врана" напролет

Отварят парк "Врана" напролет | StandartNews.com

София. През пролетта, най-късно лятото, парк "Врана" ще бъде отворен за посетители. Това обещаха общинските съветници от ГЕРБ.
 
На днешното си заседание в градския парламент гласуваха сегашната структура, която управлява парка, да бъде закрита като управлението и персоналът преминат под шапката на общинското предприятие "Паркове и градски градини".

Паркът ще бъде поетапно отворен за гражданите, обясни Лорита Радева, общински съветник от ГЕРБ и председател на комисията по околна среда към общината. Общинските съветници дадоха тримесечен срок на кмета Йорданка Фандъкова да изработи мерки за поетапно осигуряване на обществен достъп в градината. Години наред парк "Врана" е недостъпен, а в същото време всяка година от бюджета на София се отделят значителни средства за неговото поддържане, обясни Лорита Радева. Издръжката му е около 450 000 лева на година.

С вливането на създаденото през 1992 година мероприятие "Парк музей Врана" към общинската фирма "Паркове и градски градини", ще се намалят разходите за административни нужди с около 60 000 лева. Освен това така ще може за поддържане на парка да се използва модерната техника, закупена за останалите столични паркове и градини.

Парк "Врана" е разположен на около 700 декара. В него има уникални растителни видове и за да бъдат те съхранени, отварянето му за посетители ще става поетапно. Специалистите, който се грижат за поддържането на парка ще станат служители на общинското предприятие "Паркове и градски градини". Съкращенията ще засегнат само администрацията. За целта ще трябва да се осигури повече охрана, видеонаблюдение, подходящо осветление и ограждения, както и да се почистят съществуващите и да се прокарат нови алеи.

Първи в парка ще влязат студентите от лесотехническия университет. След това той ще бъде отворен за групи ученици.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай