Отмениха празник заради траура

Отмениха празник заради траура | StandartNews.com

Благоевград. Кметът на община Банско Георги Икономов промени заключителните чествания на Паисиевите празници. Вместо в петък те ще се проведат в събота. Причина за решението на градоначалника е обявеният на 9 ноември Ден на траур и погребението на главата на Българската православна църква патриарх Максим в Троянския манастир. Общината променя датата, но не и програмата.

Тържествата ще започнат в 10:00 часа с Възпоменателен молебен за “Св. преп. Паисий Хилендарски”, който ще се проведе в Духовно-историческия център, който носи неговото име. Кулминацията ще е на площад “Възраждане”. Празникът ще завърши с прожекция на документалния филм “Паисий и новото време” в салона на читалище “Никола Вапцаров”.

С ред прояви от началото на месеца Банско отбеляза 290-годишнината от рождението на Хилендарския монах и 250-годишнината от написването на „История славянобългарска”. В събота се очаква в курортния град да пристигнат президентът на страната Росен Плевнелиев и игуменът на Зографския манастир в Атон архимандрит Амвросий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай