Отличават посмъртно Петър Увалиев за приноса му в развитието на медиите

Мила Рув

Отличават посмъртно Петър Увалиев за приноса му в развитието на медиите | StandartNews.com

Добрич. Големият български кинокритик, сценарист, продуцент, изкуствовед и не на последно място и радио журналист Петър Увалиев посмъртно ще бъде отличен за цялостен принос за развитието на медиите. По този повод в България е неговата дъщеря Мила Рув, която заедно с журналиста Йордан Йорданов - член на УС на фондация "Увалиеви - фондация България" посетиха Добрич и културно-образователния център "Петър Увалиев" в Регионалната библиотека "Д. Габе".

Пред журналисти Йорданов и Рум обявиха, че се подготвя честването на 100-годишнината от рождението на Увалиев, като добавиха, че в навечерието идва и това признание - наградата, която ще бъде връчена в рамките на провеждащото се 20-ото издание на медийния фестивал "Медия микс" в Албена. Йорданов допълни, че програмата за 100-годишнината вече е изготвена и освен концерт, ще има и цикъл академични лекции в СУ "Св. Кл. Охридски", ретроспективна кинопанорама, в която ще бъдат показани филмите, на които Увалиев, под името Пиер Рув като емигрант, е бил продуцент. Предвижда се и издаването на двутомник с текстове от предаването му по ВВС "5-минтуката на Увалиев", което той води близо 50 години.

Сред любопитните факти, които Йорданов сподели е и този, че известно време Увалиев е бил заедно с големия Карло Понти. Двамата са имали обща фирма и са продуцирали редица филми. Единият от тях е "Милионерката", в който играе великата София Лорен, а сред най-отличаваните ленти, която е продуцирана от българина и Понти е филмът "Фотоувеличение", получил Златна палма на кинофестивала в Кан през 1967 г. Мила Рув не знае български и сподели, че за първи път е в Добрич и на българското Черноморие. Тя е завършила испанска и френска филологии. Дъщерята на Увалиев сподели, че би написала книга, в която да разкаже приказките и историите, с които вечер баща й я приспивал. "Винаги в историите присъстваше червено колело и затова биз нарекла книгата "Историите на червения велосипед", сподели Мила Рув. Тя призна, че не е чела книги на български автори, но добави, че много обича България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай