Откриват паметен знак за загиналите незнайни воини в Благоевград

Откриват паметен знак за загиналите незнайни воини в Благоевград | StandartNews.com

Благоевград отбелязва 112 години от Илинденско-Преображенското въстание. По инициатива на кмета на общината Атанас Камбитов и с подкрепата на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в града и Движение "Ние жените" ще бъде открит паметен знак в чест на загиналите незнайни войни в Междусъюзническата война. Церемонията ще се състои от 09:30 часа на гробищния парк в село Логодаж. Инициативата е насочена към поддържане и възстановяване на паметните места на територията на община Благоевград, свързани с българската бойна слава.

Панихида за загиналите ще има в 10,30 часа в храма „Въведение Богородично" в града. Благоевградската общественост ще положи в 11,15 часа цветя пред паметната плоча на революционера Михаил Монев, която се намира на фасадата на читолището. Националният флаг ще бъде издигнат 15 минути по-късно на площад „Македония" с участието на Военно формирование 26 400, след което ще бъдат положени цветя и пред паметника на революционера Гоце Делчев.

В Благоевград се провежда и пленер за деца по повод Илинденско-Преображенското въстание. В събитието ще се включат възпитаници на класовете по живопис, етнография, графика, приложно и декоративно изкуство към Център по изкуствата. Децата ще представят българските традиции, култура и несломим дух за свобода. Те ще нарисуват красиви картини и пана, в които ще пресъздадат неповторимия възрожденски дух на квартал „Вароша".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай