Откриха уникална картина за освобождението на Сливен

Откриха уникална картина за освобождението на Сливен | StandartNews.com

За първи път научаваме, че съществува художествена картина, която изобразява освобождението на град Сливен през 1829г от руските войски. Това съобщи пред "Стандарт" бившият областен управител на Сливен Марин Кавръков.

"Всъщност откритието е на художника Иван Савов , който е попаднал на картината, ровейки руски архиви в интернет. Оказва се, че тя се съхранява в държавния музей в Санкт Петербург, а името и е "Превземането на Сливен 31 юли 1829г", каза Кавръков.

Живописната творба е нарисувана от френския художник Огюст Жозеф Дезарно, който е бил на служба в руската императорска армия, каза Кавръков.

Според него картината е изключително ценна.

Никога не сме предполагали, че има подобни свидетелства от близо 190 години. За Сливен това е изключително важно, а мисля че и за България, смята бившият губернатор. Той вече е предприел контакт с руския културен център в България и свои приятели в Санкт Петербург.

На първо време молбата е да получим поне хубава снимка на картината. Информирах община Сливен, която ще пусне официални писма до руския музей, каза Кавръков.
През 1929 Сливен е бил освободен от армията на Димиш Задбалкански, а градът е бил свободен 10 месеца, а след връщането на турците 2/3 от населението му поема с руската армия и се заселва в днешна Бесарабия, където и днес има села, носещи имена на сливенски квартали.

Според Кавръков е необходима и намесата на държавата, за да може картината да дойде в града под сините камъни поне за месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай