Откриха паметна плоча на войвода до училище

Откриха паметна плоча на войвода до училище | StandartNews.com

Общественици и граждани присъстваха на откриването на паметна плоча на революционера Аргир Манасиев в Благоевград. Церемонията се състоя в понеделник от 10,30 часа в градинката до V СОУ „Георги Измирлиев", където е монтиран паметният знак. Лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов, зам.-кметът по хуманитарни дейности и култура Христина Шопова и внукът на войводата, който носи неговото име, откриха паметника. Поводът за събитието е навършването на 144 години от рождението на дееца на ВМРО.

Неведнъж сме показвали, че патриотичната идея не ни е чужда и по всякакъв начин се опитваме да възродим българщината, сподели Христина Шопова. Тя добави, че община Благоевград непрекъснато се стреми да поддържа именно тази история жива. През 2013 година открихме бюст паметник на войводата Тодор Александров, миналата година открихме плоча на българския революционер Пере Тошев. Това са само част от стъпките, които правим за съхраняване на българската история, каза още тя.

Аргир Манасиев е роден на 15 май 1872 година в село Сехово, Гевгелийско, което по онова време е в пределите на Османската империя. Днес се намира в Гърция. По време на Балканската война Манасиев е доброволец в Македоно-одринското опълчение и е войвода на Първа гевгелийска чета. По-късно служи в Нестроевата рота на 14-та Воденска дружина. След освобождението на Гевгели става околийски управител в новосформираната околия.

След Междусъюзническата война, от 1913 до 1919 година е околийски управител в Струмица. През 1917 година подписва Мемоара на българи от Македония. След войната и загубата на Струмица и Струмишко от България през 1919 година, Манасиев се заселва в Горна Джумая, където става секретар на Окръжната училищна инспекция. Включва се в така наречената Спомагателна организация на ВМРО, имаща административни и съдебни функции в Пиринска Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай