Отчуждения спъват работата по Околовръстното на София

Отчуждения спъват работата по Околовръстното на София | StandartNews.com

До края на годината ще завърши основната работа по изграждането на Северната скоростна тангента на София. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която заедно с председателят на пътната агенция инж. Лазар Лазаров и кметът на София Йорданка Фандъкова провериха напредъка на строителните работи. Отсечката е дълга 16,54 км. Проектът се финансира по ОП "Регионално развитие".

Основните предизвикателства за завършването на обекта са процедурите по отчуждаване на терени по трасето и завършването на археологическите проучвания, каза министър Павлова. Отчуждени са 650 имота и за тях са изплатени обезщетения за 17 млн. лв. Павлова припомни, че с решение на МС от декември 2014 г. значително беше завишена цената, по която се отчуждават имотите - от 20 ст. на 20 лв. Но има хора, които не се съгласиха и с увеличената цена и делата, които се разглеждат от Върховния административен съд, ще продължат до октомври. Дотогава за някои терени не може да бъдат издадени разрешения за строеж, каза Павлова и обясни, че това е причината да няма даден пълен фронт за работа на строителя. Досега са издадени разрешения за строеж за 80% от трасето. Очаква се проучванията на археолозите да завършат до октомври. По трасето на тангентата са открити 5 обекта. Целта е до края на декември да бъдат завършени основните работи по проекта.

За 2016 г. ще останат довършителни работи, които ще са за сметка на бюджета на пътната агенция, каза министър Павлова. Тя обясни, че страната ни има право да завърши проекта до края на 2016 г., без да загубим пари от ЕС, доразплащайки от бюджета. Представители на изпълнителя консорциум "ХПВС-ССТ" посочиха, че до края на годината ще бъдат завършени 80% от проекта. Стойността на договора за проектиране и строителство е 180 млн. лв. с ДДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай