От юни в София вадим документи от компютъра

От юни в София вадим документи от компютъра | StandartNews.com

София. Удостоверения за семейно положение, за постоянен адрес и промени в него столичани ще може да си вадят от юни, без да ходят до гишето в районната община.

Това са първите електронни услуги, които кметството на София пуска са гражданите. До края на годината ще заработят още 50, сред които са изваждането на удостоверение за сключен брак, за раждане и смърт.

За фирмите също ще има около 20 електронни услуги. Така от компютъра чрез сайта на общината ще може да се заявява получаването на различни документи.

Хората няма нужда да имат електронен подпис, достъпът ще се осъществява с пращане на парола с SMS, обясни Явор Джонов от фирмата, разработила електронните услуги за София. Плащането на таксата за услугата ще става с кредитна или дебитна карта.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че може да се помисли за намаляването на сумите, за да се стимулира ползването на електронната услуга.

В много от случаите общината няма да иска представяне на съпътстващи документи, когато може да ги изиска по служебен път. Когато това все пак се налага, гражданите и фирмите ще трябва да ги сканират и да ги приложат. На мейлите си те ще получат готовия документ, който има всички защити за автентичност. Той може да бъде свален на флашка и представен пред съответното ведомство или да бъде изпратен с мейл. Може и да се разпечата, като на хартиения носител трябва да има матричен баркод, т.нар. QR код.

"Предстои институциите в страната да свикнат да работят с електронни документи, ще отнеме малко време, но това е бъдещето", заяви Джонов. В Столична община пък ще бъдат обучени близо 800 служителя да работят със системата за електронни услуги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай