Оставки заплашват националната сигурност

Стягат модерна болница със 7,8 млн. лв.

Оставки заплашват националната сигурност | StandartNews.com

Благоевград. „Всички колеги са достатъчно отговорни, дали са Хипократова клетва и няма да изложат на опасност живота и здравето на българските граждани. Разчитам на тях и съм сигурна, че ще преосмислят решението си”. Това каза в Благоевград здравният министър Десислава Атанасова за подадената колективна оставка на медиците от Кръвния център във Варна. Тя увери, че те са готови за диалог и ще бъъде постигнат консенсус. „Директорът на Кръвния център д-р Максимова е в София и ще проведем среща. Ще се срещна и с колегите следващата седмица. Апелирам към тях да преосмислят решението си, става въпрос за националната сигурност, трябва даа има кръв и кръвни продукти”, каза още здравният министър.

Атанасова припомни, че допълнителното материално стимулиране за медиците в Кръвните центрове е премахнато след скандала в началото на тази година. Иначе получавали като такова до 40% от всички средства. В момента единственият начин за допълнителни възнаграждения е да се преразпределят средства от бюджета на министерството. Точно така от 1 юни е вдигнато заплащането в спешните центрове, а от 1 ноември в центровеете за трансфузионна хематология и психиатричните болници.

„Това са ни възможностите. Надявам се следващата година да има още едно увеличение. Знам, че 17-18% не са много. Що се отнася до липсата на кадри в здравеопазването, този проблем не е от днес. Отвореният европейски пазар привлича с по-добри възнаграждения, доскоро бе невъзможно да се специализира, но там са факт промените”, каза още Атанасова. Тя подчерта, че има подкрепата на вътрешния министър Цветан Цветанов и на правосъдния Диана Ковачева за проектозакона за криминализиране на посегателствата срещу лекари. „Аз самата съм дала писмено становище по казуса, трябва да има защита на работещите в спешната помощ и не само там, а на всички лекари. Надявам се народните представители да гласуват със закон за тази защита”, допълни здравният министър.

Десислава Атанасова гостува на МБАЛ-Благоевград за предстаавянето и старта на проект, с реализирането на който лечебницата ще стане модерно здравно заведение. Парите са на стойност 7 844 592,02 лева с ДДС и са по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г. С тези финансови средства ще се обнови и модернизира съществуващата база на болницата, ще се подобри качеството на обслужване, ще се въведат високотехнологични методи на диагностика. Ще се увеличи и броят на обслужваните пациенти с около 1200 на година. Ще се закупи, достави и монтира нова медицинска апаратура.

Министър Атанасова бе посрещната от управителя на МБАЛ д-р Красимир Михайлов и главната сестра Маргарита Бербатова, които я зарадваха с разкошни букети с цветя. Благоевградската болница е една от 13-те лечебни заведения, които получават финансиране. Общо европейските средства са 300 млн.лв., от тях 148 млн. са за държавните болници, а останалите за общинските. „Всичко това ще стигне и ще се усети от българските граждани. Стартира проект за над 6,5 млн. лв. за обучение на спешните медици, които са 6 500 в страната. Друг проект за 116 млн.лв. е за обучение на специализанти. С всичко това ще се осигури по-добро лечение на българските пациенти и добри условия за труд и допълнителна квалификация на лекарите”, сподели здравният министър Десислава Атанасова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай