Осквернен храм отваря врати след 70 години

Осквернен храм отваря врати след 70 години | StandartNews.com

Стара Загора. Православният параклис „Св. Николай", който близо 70 години бе морга, отново ще отвори врати н старозагорската университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович".

„Ще обявим решението и ще връчим документите за собственост на Старозагорската митрополия в началото на април", потвърдиха от ръководството на здравното заведение.

Свещеникът обгрижвал православният храм – отец Симеон Евлогиев, е прогонен в края на 1944 г., а за да се затрие съвсем споменът за него паралклисът е превърнат назидателно в морга, припомня отец Йордан. Параклисът в Старозагорския затвор пък станал килия за осъдените на смърт. „Оттогва това кощунството на тогавашната комунистическа власт срещу православието тегне като своебразно проклятие над града и хората", категоричен е отец Йордан отецът. Повече от 20 години той води битка за възстановяването им. Сега отчето обгрижва лишените от свобода в храма „Св.Николай Чудотворец", който бе изграден преди няколко години в Старозагарския затвор. В една стаичка, пригодена за параклис, пък облекчава страданията и на болните в старозагорската болница Киркович.

Отец Йордан е безкрайно доволен, че болничният храм „Св. Николай" ще отвори врати отново малко преди най-големия християнски празник – Възкресение Христово, и няма търпение да отслужи първата служба в него. 

Стара Загора

Православният параклис „Св. Николай”, който близо 70 години бе морга, отново ще отвори врати н старозагорската университетска болница „Проф. д-р Стоян Киркович”. „Ще обявим решението и ще връчим документите за собственост на Старозагорската митрополия в началото на април”, потвърдиха от ръководството на здравното заведение.

Свещеникът обгрижвал православният храм – отец Симеон Евлогиев, е прогонен в края на 1944 г., а за да се затрие съвсем споменът за него паралклисът е превърнат назидателно в морга, припомня отец Йордан. Параклисът в Старозагорския затвор пък станал килия за осъдените на смърт. „Оттогва това кощунството на тогавашната комунистическа власт срещу православието тегне като своебразно проклятие над града и хората”, категоричен е отец Йордан отецът. Повече от 20 години той води битка за възстановяването им. Сега отчето обгрижва лишените от свобода в храма „Св.Николай Чудотворец”, който бе изграден преди няколко години в Старозагарския затвор. В една стаичка, пригодена за параклис, пък облекчава страданията и на болните в старозагорската болница Киркович.

Отец Йордан е безкрайно доволен, че болничният храм „Св. Николай” ще отвори врати отново малко преди най-големия християнски празник – Възкресение Христово, и няма търпение да отслужи първата служба в него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай