Още 34 лешояди получихме от Испания

Още 34 лешояди получихме от Испания | StandartNews.com

Стара Загора. Още 34-те лешояди, основно млади птици, получихме от Испания в рамките на пет-годишния европроект, съобщиха от сдружение „Зелени Балкани".

Неговата основна цел е завръщането на лешоядите в природата на Българи". Птиците са били осигурени от испанската Фондацият за опазване на лешоядите, със съдействие на Хунта де Екстремадура и АМУС. Те вече са настанени в спасителния център за диви животни в Стара Загора и ще минат 40-дневен карантинен период. След това ще бъдат преместени в четирите специализирани волиери за адаптация в Стара планина. Преди да бъдат освободени в природата, природозащитниците ще им поставят индивидуални пръстени и крилни марки, за да проследяват тяхното поведение и движение на свобода.

Испанските лешояди са били намерени ранени или изтощени през тази есен и са постъпили в центрове за рехабилитация в Екстремадура. След лечението и възстановяването си вместо да бъдат освободени на място, птиците са получихли редкия шанс да участват в мащабния проект за завръщането на лешоядите в България.

Дългото им пътешествие заедно с техните придружители, близо 4000 км, е минало през почти цяла Европа - Франция, Италия, Словения, Унгария и Румъния.

Това е последната пратка белоглави лешояди, които България и „Зелени Балкани" получават в рамките на продължаващия проект за възстановяване популацията на тези изчезнали от нашата фауна птици

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай