Оранжерийно производство на зеленчуци прохожда в община Опан

Оранжерийно производство на зеленчуци прохожда в община Опан | StandartNews.com

Частна фирма, която произвежда лютеница и кетчуп в старозагорското с. Ястребово ще инвестира и в оранжерийното производството на зеленчуци. Това съобщи кметът на най-малката старозагорска община – Опан, Минчо Чавдаров в четвъртък.

Фирмата вече е закупила 100 дка пустеещи общински земи в землището на Ястребово, върху които смята да изгради оранжериите. По предварителна информация общата инвестиция в това забравено за българското земеделие производство щяла да бъде 4-5 млн. лв.

По-голямата част от тях вероятно щели да бъдат европейски средства, привлечени по програмата за развитие на селските райони. Тя ще бъде и основният финасов ресурс за община Опан извън скромния и бюджет, който е малко над 1,5 млн. лв. „Надявяме се да успеем да релизираме поне един проект за реконструкция на ВиК-мрежата в общинския център и някои по-големи села, водопроводите еса на повече от 50 години и освен остарели са и опасни за ползване", посочи кметът Чавдаров.

Другата болка на общинарите е довършването на първата нова детска градина от година, която е била частично финансирана от публичната инвестиционна програма на кабинета „Орешарски". Парите обаче са стигнали само за грубия строеж на сградата и покриването и. „Нужни са оше около 600 хил. лв, за да я довърошим", посочи кметът с надежда, че държавата ще им помогне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай