Опълченци с лагер в Търново, черпят с войнишка чорба

Опълченци с лагер в Търново, черпят с войнишка чорба | StandartNews.com

Велико Търново. 300 порции войнишка чорба ще раздаде великотърновският клуб "Традиция" на националния празник Трети март. Полевата кухня ще работи в центъра на старата столица около паметника "Майка България", където ще бъде разпънат Опълченски лагер. Чорбата ще е зеленчукова, каквато са яли и опълченците от времето на Руско-турската освободителна война. На празника освен че ще може да се види как се е живеело по време на бойните действия, ще има и походен олтар пред който войниците са отправяли молитвите си към Бог преди битка.

 

Изложба с предмети от времето на войната, униформи, лични вещи, оръжия, нагръдни знаци на опълченци и на турски войници от времето на цар Александър Втори и Осман паша, ще бъде подредена под открито небе около паметника. Доброволци от "Традиция" облечени в опълченски униформи ще стоят като стража около лагера, разказа председател на великотърновският клон на "Традиция" Върбан Минев. В едната част на парка ще бъде подредена и така наречената "офицерска маса", а в другият край ще има и полева пекарна за самуни от войната.

 

Миналата година "Традиция" показа как се прави войнишки чай в самовар с помощта на руски ботуш. Две черешови топчета, които са точно копие на прочутото оръжие на Боримечката в романа на Иван Вазов "Под игото", изработват членовете на клуб "Традиция" във Велико Търново. За модел им служат автентични експонати от Априлското въстание, които се съхраняват в някои от музеите в страната. Цевта на търновските топчета е с дължина 1 м, а на широчина достига 25 см. Заедно с колелета и лафета те ще тежат по около 150 кг.

 

Ентусиастите от "Традиция" вече са подсигурили черешовото дърво за оръдията. Едното топче най-вероятно ще бъде дарено на музея, а другото ще бъде използвано за различни възстановки. Първото топче се очаква да гръмне в началото на май по време на възстановката на Дряновската епопея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай