Опаковат паметници за набиране на пари

Кампанията събира средства за детски образователен център

Опаковат паметници за набиране на пари | StandartNews.com

София. Три знакови паметника в столицата осъмнаха опаковани тази сутрин в бели платнища с въпросителен знак върху тях. Оказа се , че това е нетрадиционна кампания за набиране на средства за детски образователен център.

Опаковането на паметника на Апостола предизвика нескрит смут, защото това става три дни преди отбелязването на 140-ата годишнина от гибелта му. Поради тази причина той бе и първият от трите паметника, който бе разопакован по обяд.

Нестандартната инициатива е свързана с набирането на средства за детски образователен център към Националния исторически музей по проекта „Учене чрез преживяване за деца” на музея, съвместно с Фондация „Помощ за благотворителността в България” и рекламна агенция. Въпросът, който организаторите задават, е защо паметникът е построен на това място. Това е провокация към общественото мнение, коментираха организаторите.

По същия начин са опаковани паметниците на Патриарх Евтимий с въпрос чия столица е защитавал този патриарх и Руският паметник - защо паметникът се нарича руски.

„Повечето дарителски кампании са тъжни, реферират към съвестта на гражданите. Нашата кауза е по-различна – ние искаме да учим децата по по-различен начин, да имат по-качествено образование. Решихме, че няма да използваме стандартния подход, а по-скоро ще напомним на хората какво е историята и да видим до каква степен те знаят собствената си история”, каза Ива Петрова от фондацията пред Фокус.

Следващата стъпка от тази кампания ще доведе към събиране на средства за изграждане на център за обучение на малки деца, където историята се учи не чрез наизустяване на факти, а чрез преживяване на съответната история. И така на идните поколения няма да им се налага да задават въпроси, обясниха още организаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай