Сряда,

Олтарът в Земенския манастир сбъдва желания

От: Стандарт -
1152
Олтарът в Земенския манастир сбъдва желания
A
A
A
  • Екотуризмът, новият стадион и безплатният нет на обществени места са сред гордостите на града
  • "Стандарт" отличава младите таланти и пазителите на българщината

Ако желаете от цялото си сърце и душа да се сдобиете с рожба или чудото да се сбъдне и тежката болест да си отиде за миг, поставете ръката си върху олтара в Земенския манастир. И Бог ще чуе молитвата ви. Хората в Земен и цялата област Краище вярват от столетия в това. Защото случаите на изпълнени молби са хиляди.
Земенският манастир е най-голямата гордост на изключително красивото градче, скътано в горите на Краище. Светата обител, която днес е музей, е безценен паметник на Християнството и един от най-стойностните обекти на европейското културно-историческо наследство под закрилата на ЮНЕСКО. Манастирът става в събота, 10 август, част от кампанията на "Стандарт" "10 причини да остана в моя Земен". На 27-мия си рожден ден "Стандарт" гостува на града, за да представи фото изложбата от 10 пана, показващи преобразяването на Земен и 10-те причини за гордост на хората в него. Празникът е двоен. Защото на 10 август се провежда големият събор в Земен, наречен от местните „Пантеле”. Това е Денят на града. По традиция той се чества в най-близката събота до 9 август, когато по стар стил се почита Свети Пантелеймон. Празникът е свързан с построяването на железопътната линия София-Гюешево и с официалното откриване на гарата в с. Белово, днес град Земен, станало на 9 август 1909 г. Пускането на железницата е повратен момент в историята и развитието на градчето.
Земен е стъпка № 25 от кампанията "Моят град" на "Стандарт". С нея обикаляме страната, за да покажем преобразяването на градовете и да дадем на хората още поне 10 причини да останат в родните си места и да работят за тях. Както винаги досега след представянето на фотоизложбата ще отличим и младите таланти, които прославят Земен с отличните си резултати на състезания и олимпиади. А също така и големите дарители за вярата и развитието на Земен.
В центъра на фото изложбата, разбира се, е Земенският манастир, който пази града от ХІ век. В квадратната църква с размери 9/9/9 метра, се намират едни от най-ценните и неповторими стенописи, изобразяващи последните дни на Исус Христос. Тук е уникалния стенопис евхаристия, на който Исус е пресъздаден в два образа - единият Христос раздава хляба, а другият разлива виното. А също и единственият в света стенопис, представящ изковаването на пироните, с които Исус е разпънат на кръста.
Земенският манастир е отправна точка на стартиралата октомври 2015 г. инициатива Краищенско Светогорие. Тя цели обновяване на храмовете в околността и развитие на поклонническия туризъм. В пределите на общината има 18 символа на вярата - църкви, манастири, параклиси. Едно от фото паната представя как за четири години Инициативата Краищенско Светогорие и Община Земен са изградили 3 нови храма, реновирали са голяма част от манастирите и днес вече сме свидетели на първите групи за поклоннически туризъм.
Екотуризмът е следващата гордост на Земен. Екопътека свързва Земенския манастир с дефилето на река Струма - с биваци, беседки, барбекю зони, детски площадки и фитнес на открито. Преди месец бе изграден и еко път, свързващ с. Пещера с ценния средновековен Пещерски манастир Свети Никола Летни.
Фото изложбата представя още изцяло реконструирания стадион „Пирин“, който дава възможност на жителите на града и на всички гости да спортуват активно в модерни условия: отлична лекоатлетическа писта, модерни седалки и съоръжения, басейн, съблекални и тренировъчна база.
Малкият Земен, който през Средновековието успява да се съхрани недокоснат, заради своята отдалеченост, днес е част от активния и най-вече дигитален свят. Добрата инфраструктура дава възможност от София до Земен да се стигне лесно и бързо за час. А младите са особено горди, че за разлика от по-големи градове, имат безплатен WiFi на обществени места, защото градът реализира европейски проект за това.

Пази 150 години
искрата на знанието

Земен пази искрата на знанието вече 150 години. През 2018 г. Земенската Гимназия навършва 65 години, Прогимназията – 100 години, а просветното дело – 150 години. Някога, когато всичко започвало преди повече от век и половина, в Земен нямало почти нищо, освен няколко махали и един прекрасен малък средновековен манастир - Земенският. В далечната 1867 г. в село Белово след ремонтиране на манастирската сграда, пламнала първата искрица – възникнало малко килийно училище, в което първите учители били духовници. По-късно тяхното дело било продължено.
В първите години след Освобождението на България през 1882 г.се появило първото светско училище. Когато дошъл новия 20-ти  век, в самото му начало, учителят Арсо Илиев става радетел за построяване на ново училище. Едва след края на Първата световна война се сбъдва и голямата мечта – прогимназията се открива през 1919 г.
Поколения ученици са преминали през  класните стаи на земенското училище. То е възпитало и повече от 70% от учителите, които са преподавали или работят сега в него.
През 1963 г. училищната сграда се разширява с нова пристройка. През 1983 г. към средното училище е изграден учебно-промишлен комплекс със специалност електронна техника.
През 1987 г. училището се премества в нова, по-голяма сграда, в която е и до днес.
В момента, съгласно новия Закон за  училищното и предучилищното образование от учебната 2016/2017г , училището е преименувано в Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ и е разкрита отново професионална паралелка „Малък и среден бизнес“.
В летописа на просветното дело свое значимо място има и детската градина. Това е мястото, съхранило селището! Земенчани казват „Това е нашият храм на образованието и духовността!"

 


Всички новини от категория Моят град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com