"Огненият Дунав" събира хиляди в Тутракан

Джо Лин Търнър, Б.Т.Р и сръбската банда Melmac Riders вдигат адреналина

"Огненият Дунав" събира хиляди в Тутракан | StandartNews.com
Кампания "Моят град" на "Стандарт" стигна рок столицата на България Джо Лин Търнър, Б.Т.Р и сръбската банда Melmac Riders вдигат адреналина С похода "По пътя на четата на Таньо Войвода" градът учи младите на родолюбие

Четири дни малкият дунавски град Тутракан се пука по шевовете от народ. Десетки хиляди гости от страната и от Румъния се събират в рок столицата на България, за да станат част от незабравимото приключение "Огненият Дунав". Фестивалът вече се превърна в емблема на града и цяла България. По традиция кметът д-р Димитър Стефанов е предвидил за всеки любител на музиката по нещо. Купонът започна в сряда с вечерен класически музикален спектакъл край Дунав. В четвъртък амфитеатралната сцена бе разтърсена от ансамбъл "Българе". Петък вечер бе часът на уникалната група folkustix - новия проект на Румънеца, в който участват гайдаря на Родопите Петър Янев и световноизвестния Turbo B. (SNAP). Кулминацията на фестивала е грандиозният рок концерт тази вече - 27 юли 2019 г., когато на сцената при Кейовата стена ще се качи легендата на "Рейнбоу" и "Дийп Пърпъл" Джо Лин Търнър. Заедно с него жици ще опъват Б.Т.Р и хитовата сръбската банда Melmac Riders. Специален гост на шоуто ще бъде актьорът Влади Въргала.
Куп изненади са предвидени по време на фестивала - символично преплуване на р. Дунав, воден слалом с едноместен каяк, спортен риболов, приключенска семейна игра "Открий посланието", светлинно и огнено шоу над водата. Една от големите атракции обаче остава конкурсът за приготвяне на най-вкусна рибена чорба, в който кметът д-р Стефанов демонстрира майсторството си.
"Огненият Дунав" е брилянтният завършек на рокаджийския юли в Тутракан. Градът посреща слънцето на 1 юли с легендарния вокалист на "Юрая Хийп" Джон Лоутън, който разбира се изпя хита "Джулай морнинг".
С основание, "Огненият Дунав" е една от големите гордости на Тутракан, който в последните 8 години коренно се преобрази и се превърна в модерен европейска град. Това ще бъде показано в събота, 27 юли 2019 г., точно при старта на рок концерта с откриването на голямата фото изложба "10 причини да остана в моя Тутракан". Събитието се организира от "Стандарт" и общината в рамките на Националната кампанията на вестника "Моят град - 10 причини за гордост". Тутракан е стъпка № 23 от инициативата ни. В нея обикаляме страната, за да представим развитието на градовете и да дадем на българите поне още 10 причини да останат в родните си места и да работят за тях. В същото време отличаваме хората, които с таланта, труда си и своята всеотдайност прославят градовете си и са пример, както за своите съграждани, така и за всички българи.
10 огромни фото пана представят европейския Тутракан. Специален акцент в изложбата е античният кастел "Трансмариска", който стана чудо № 1 на България за 2014 г. в кампанията "Чудесата на България" на "Стандарт". Крепостта бе реставрирана и осветена, днес е една от емблематичните културно-исторически атракции на страната, а археологическите разкопки продължават.
С родолюбивите си инициативи Тутракан е пример за всеки град в България. Всяка година общината организира национален поход "По пътя на четата на Таньо Войвода", в който се включват повече от 500 млади хора от над 22 населени места. В продължение на 4 дни те изминават пътя на Таньовата чета и съпреживяват всеки миг от живота на смелите българи, дръзнали да издигнат глас и оръжие в подкрепа на Априлското въстание и свободата на народа.
Друго от паната във фото изложбата пък представя мемориала „Военно гробище-1916 г.”. За Тутракан, превърнат в непревземаема крепост, се провежда една от най-величавите битки за национално обединение по време на Първата световна война, в която българският войник без да щади живота си превзема една модерна за времето си крепост само за 33 часа и получава признанието на цяла воюваща Европа.
Тук, на мястото на военните действия, в един от укрепените фортове се създава военно гробище, в което са положени костите на повече от 8 000 воини - български, румънски, германски. Намира се на 10 км южно от Тутракан, като е използван един от укрепените пунктове на Тутраканската крепост - форт № 6. Това не е случайно. Точно срещу фортове с номера 5, 6 и 7, на 5 септември 1916 г., е нанесен главният удар срещу Тутраканската крепост от ударната групировка на българската армия под командването на генерал-майор Пантелей Киселов.
През 2018 г. Мемориалът е обявен за историческа недвижима културна ценност с категория „национално значение”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай