Обявяват частично бедствено положение заради свлачище по морето

Обявяват частично бедствено положение заради свлачище по морето | StandartNews.com

Отварят до дни крайбрежната алея във Варна с временно укрепване

С бързи и временни мерки ще бъде укрепено свлачището под Станчовата алея във Варна, което тръгна главоломно към морето преди седмица, увери на нарочна пресконференция областният управител Стоян Пасев.Само след 4-5 дни ще бъде осигурен достъпът до крайбрежната алея на IV

буна, предпочитано място за разходки и плаж. Аварийното укрепване на ската, за да спасим сезона, ще струва около 150 000 лева, като финансирането ще се търси по линия на междуведомствената комисия за справяне с щетите от природни бедствия.За целта е необходимо община Варна да обяви частично бедствено положение, обясни губернаторът. Тя ще възложи на фирми-изпълнители да започнат временното укрепване с премахване от склона на опасно надвисналите дървета и камъни.След това скатът ще бъде подпрян с бетонови блокове с височина до 1.5 м, поставени в основата му. Остава забраната за движението на пешеходци по Станчовата алея, също любимо място за разходки. Но ще бъде осигурен обходен маршрут през военния имот наблизо, по който върви процедурата за прехвърлянето му от МО на община Варна.

Около 15 млн.лева ще струва цялостното укрепване на склона по начина по който го направи концесионерът на „Алея Първа"-„Холдинг Варна", каза Пасев.Той посочи, че укрепването там е направено изключително качествено и е спряло свлачищните процеси. Същият проект ще се приложи за опасния район, който е предимно държавен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай