Обявиха пернишките тролеи в несъстоятелност

Обявиха пернишките тролеи в несъстоятелност   | StandartNews.com

Общинската фирма "Тролейбусен транспорт" ЕООД в Перник е обявена в неплатожеспособност от съда. Открита е и процедура по несъстоятелност. Производството е по иск на "Столичен електротранспорт" ЕАД заради неизпълнени ангажименти на пернишкото транспортно дружество. Ищецът е извършил строително-монтажни работи, за които е трябвало да получи 42 902,49 лв. на 21 вноски по силата на одобрен от двете страни Пернишката фирма обаче не е плащала задълженията си през продължителен период от време. Установено е, че не съществува достатъчно имущество, с което "Тролейбусен транспорт" да покрие паричните си задължения. Налице е тенденция на влошаване на финансовото състояние на транспортното дружество.

Краткотрайните му активи по балансова стойност са 116 000 лева, при задължения в размер на 5 277 000 лв., които не могат да бъдат покрити с наличните активи. Съдът е наложил възбрана и запор върху имуществото на "Тролейбусен транспорт" ЕООД , назначил е за временен синдик Янка Александрова с месечно възнаграждение 1 100 лева.

Кредиторите на "Тролейбусен транспорт" ЕООД ще се съберат на първо събрание на 18 януари 2016 г. в Съдебната палата в Перник.

Дружеството на практика не работи от лятото на миналата година, когато от заради дългове от ЧЕЗ спряха тока по преносната мрежа и тролеите бяха прибрани на депо. По-късно общината създаде общинско предприятие за градски транспорт, че което да възстанови линиите на тролеите, но то все още не работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай