Общински фонд дава шанс за "Ин витро"

Общински фонд дава шанс за "Ин витро" | StandartNews.com

Велико Търново. Кметът на Велико Търново Даниел Панов запозна министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева с постиженията, и с проблемите в областта на здравеопазването в региона. Двамата участваха в организирания от Фондация „Искам бебе" форум на тема: „Отговорното родителство".

Велико Търново е сред първите общини в България, които създадоха и поддържат свой фонд „Ин витро", благодарениена който вече има 12 живородени деца. С решение на общинския съвет са отделени нови 75 000 лв. за фонда. Кметът благодари на Фондация „Искам бебе" за успешната съвместна работа и изрази увереност, че тя ще продължи и в бъдеще, за да има все повече новородени деца във Велико Търново и общината.

На форума в Ритуалната зала бяха обсъдени резултатите от проведения от екипа на доц. Анелия Буева първи национален скрининг за ранна диагностика на скрити бъбречни заболявания при деца от 0 до 18 години. Прегледите във Велико Търново се проведоха в няколко детски и учебни заведния в периода 11 - 15 ноември. Участниците говориха и за донорството на генетичен материал; за безплодието при други съпътстващи заболявания (таласемия, лупус, ревматологични заболявания) и за методите за утешаване на бебетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай