Община строи квартал за бедни

Община строи квартал за бедни | StandartNews.com

Хората на курс как да се грижат за къщите

Квартал за бедни се строи в община Дупница. В района на старите казарми започна изграждането на 15 еднофамилни и многофамилни къщи, в които ще има 150 социални жилища със средна площ 66 кв. метра. Според предварителните планове в тях ще живеят около 460 човека.

Обитателите ще се изберат от специална общинска комисия и ще плащат месечен наем. Кметът на Дупница Методи Чимев поясни, че не очаква повече от 15% от настанените да са роми. Определените да живеят в социалните жилища ще преминат специална подготовка, за да са добри стопани на предоставените имоти. Чрез програма "Интегра" към Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" с финансиране от 1 316 026 лв. за тях ще се предложи пакет от мерки, включващ образователни, здравни, социални и други услуги.

Целта е не само да се предоставят жилища на определен брой социално слаби граждани, но и да се подберат най-мотивираните и подготвени хора, които да ги стопанисват и опазват в бъдеще и да положат усилия за успешната си социална и трудова реализация.

Строителството трябва да завърши за седем месеца, а новите работни места на обекта ще са 20. Освен в Дупница подобни пилотни проекти се финансират и в общините Бургас, Видин и Девня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай