Община Симитли отваря музей в село Крупник

Община Симитли отваря музей в село Крупник | StandartNews.com

Община Симитли започва да действа за новото отваряне на музейната сбирка в село Крупник. Сбирка от ценни исторически книжа, оръдия и предмети от бита на предците ни, обитавали тези земи, съществува в читалището на населеното място преди повече от четвърт век. Експонатите са събирани основно от историка и педагог Владимир Костов от Крупник, помагали му дейно и много местни жители.

Събираните с години експонати са селектирани и подредени от специалисти от Регионалния исторически музей в Благоевград и през 1990 година музейната сбирка е открита официално. Така е до 2005 година, когато историкът Костов починал. Няколко години по-късно е направена инвентаризация на музейната сбирка, при която са констатирани обезпокоителни повреди по експонатите, включително и липси на някои от тях.

По инициатива на кмета на община Симитли Апостол Апостолов експерти от екипа му започват постъпки за възстановяването на музейната експозиция. Необходимо е унифициране на документите, инвентаризация на наличните експонати, реставрацията на някои от тях, както и да се ремонтират помещенията, в които ще бъде сбирката. Директорът на благоевградския музей Христина Цонева увери, че общината може изцяло да разчита на методическата и експертна помощ на специалистите от РИМ - Благоевград.

Музейната сбирка има с какво да бъде обогатена, особено след научната експедиция на млади историци в общината през пролетта на миналата година. Ако всичко с процедурата е наред, то уникати от историята на общината ще бъдат показани в нов музей в Крупник за празника на селото, който е в края на август. Амбицията на общинското ръководство е превръщането му във филиал на Регионалния исторически музей в Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай