Община подпомага с 1000 лева читалище

Община подпомага с 1000 лева читалище | StandartNews.com

Благоевград. С 1000 лева месечно да се субсидира Народно читалище „Никола Вапцаров" в Благоевград. Това предложение направи кметът д-р Атанас Камбитов до общинския съвет.

То ще се разгледа на редовната сесия на 25 юли. При гласуване „за" от страна на общинските съветници, месечната дотация ще започне да се изплаща от датата на сключване на договор за наем на заведението, което се намира в сградата на читалището. По този начин интересите на културната институция ще бъдат защитени напълно, а нуждите му – обезпечени финансово. Сред мотивите на кмета за финансовата подкрепа са „запазването на регулярните приходи на читалището и нормалното осъществяване на културно-просветната дейност". С предложената дотация от 1000 лева ще се увеличи почти двойно досегашният приход на читалището от кафе - клуба. Досега ръководството на институцията отдаваше под наем заведението и получаваше месечно по 600 лв. С решение на ОбС през този месец бе проведен публичен търг за кафе-клуба, при който заведението бе спечелено с оферта от 4 771 лева месечно без ДДС.

Отпускат 5000 лева за ранена в катастрофа футболистка

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов предлага на общинския съвет да се отпуснат 5000 лева еднократна финансова помощ на пострадалата в катастрофа Вени - Дона Сърбинска. Средствата ще бъдат използвани за възстановяване, лечение и рехабилитация на младата футболна звезда на благоевградския клуб „Спортика", която е част и от националния ни женски тим. 18-годишното момиче претърпя тежък пътен инцидент на 11 юли в Кресненското дефиле. В жестоката катастрофа тя загуби майка си и 9-годишната си сестра. До този момент Вени - Дона бе подложена на редица операции в столичната клиника „Пирогов" заради тежките наранявания, които застрашаваха живота й. Лечението й там продължава. Очаква се съветниците да гласуват „за" и сумата да се преведе по откритата сметка на Вени - Дона, на която се събират средства за лечението й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай