Губернаторът на Враца с мерки срещу катастрофите

Малина Николова председателства днес заседанието на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата

Губернаторът на Враца с мерки срещу катастрофите | StandartNews.com

Областният управител Малина Николова председателства днес заседанието на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Решенията на комисията са свързани с актуализацията на областната и общински стратегии по БДП, организацията на провеждане на заседанията на всеки 3 месеца и реда за докладване на взетите мерки и постигнатите резултати от държавните звена според указанията, дадени от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, както и дейностите за включване на общините и институциите от област Враца при провеждане на Операция „EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя” на 26.09.2019 г.

„Всички държавни звена трябва да представят предложения за актуализиране на Областната стратегия по безопасност на движението, а общините да актуализират своите стратегии до края на годината. Стратегиите трябва да са съобразени с указанията на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. На всяко тримесечие ще се прави анализ на подадената информация, свързана с темата за пътна безопасност в областта и своевременно ще се публикува на електронната страница на Областна администрация – Враца“, каза Малина Николова.

В заседанието на комисията взе участие и заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева, която представи акценти от изготвения анализ, свързан с цялостната визия на пътнотранспортната обстановка в страната.

„Анализът вече е публикуван и предложен за обществено обсъждане, а ние разчитаме да получим Вашите становища и препоръки“, отбеляза Тотева.

„Данните за област Враца за 2019 г. са по-добри от предходните години и тук има добри примери, които могат да се ползват като полезни модели. Изключително добра е практиката на Община Враца в тази посока и тя може да се мултиплицира в другите общини, а именно изграждане на видеонаблюдение, камери за скорост и датчици за тежкотоварните автомобили, които значително да намаляват броя на пътните инциденти. В Козлодуй също е изградена система за видеонаблюдение“, заяви Анжелина Тотева.

От Началник сектор „Пътна полиция“ се представи доклад с информация за обстановката по безопасността на движението в областта. От началото на годината до края на месец август са регистрирани 372 пътнотранспортни произшествия с материални щети, което е с 24 по-малко в сравнение със същия период на миналата година, 97 са ПТП с пострадали, с 5 по-малко от предходната година, убити са 12 човека, с 6 по-малко, а ранените са 102.

Заместник областният управител Мирослав Комитски обобщи дадените предложения от страна на членовете на комисията за инициативи при провеждането на Операция „EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя”. Мероприятията ще се проведат на 26.09.2019 г., като в общините от област Враца са предвидени обучителни и информационни кампании сред учениците от всички възрастови групи, изготвени са и ще бъдат раздадени брошури и флайери, посветени на пътната безопасност.

Областният съвет на Български червен кръст – Враца ще проведе кръводарителска акция за деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия, а Регионална здравна инспекция организира беседи с ученици и представяне на филми, свързани с опазване живота и здравето на пътя.

Сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР, съвместно с Областен отдел „Автомобилна администрация“ – Враца ще проведат засилена полицейска акция за спазване правилата за движение по пътищата.

Европейският ден без жертви на пътя ще протече под мотото “Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай